torsdag 16 oktober 2008

Farväl Mutant

1989 publicerades det sista officiella materialet till Mutant 2 (i tidningen Sinkadus). Vi gav den svarta efterföljaren en ärlig chans men gick snart tillbaka till det "riktiga" Mutant. Där var vi hemma. Under 1990-talet hann vi med allt från att jaga busar i norrländska urskogar till livsfarlig båtstrid utanför Pori. 2001 startade vi Mutanttidningen Den Fjättrade Gåsen där vi publicerade allt möjligt roligt (och knasigt) med hjälp av likasinnade eldsjälar. Att Mutant en dag skulle återuppstå trodde vi aldrig. Men så blev det. 2003 kom Mutant - Undergångens Arvtagare. Trots att vi om några borde ha jublat så var vi splittrade -- ett nytt Mutantrollspel var bra men tänk om det skulle visa sig vara en ny bedragare som bara har namnet gemensamt med det spel som vi fortfarande spelade? Vi bestämde att vi tills vidare skulle lägga Mutant 2-kampanjen åt sidan för att testa MUA. Vi skulle köpa, läsa och spela allt som publicerades och sen fick vi se. När Pirit - Den innersta kretsen släpptes var vi fast och vi återvände aldrig mer till Mutant 2-kampanjen. 2004 lämnade DFG Mutant 2 helt och gick över till MUA. 2006 blev DFG en tidning med en mer generell rollspelinsriktning.

Nu är det MUAs tur att bli nedlagt. Även om MUA känns mer komplett än vad Mutant 2 gjorde när det lades ned så hade ett eller ett par år till med MUA suttit fint. Att det tar emot att ta farväl är inte konstigt med tanke på hur mycket tid vi ägnat åt detta spel och det är bara att konstatera att MUA visade sig vara mycket bättre än vad vi någonsin kunnat tro, eller hoppas. MUA är också anledningen till att vi fortfarande intresserar oss för svenska rollspel. Jag har svårt att tänka mig att vi skulle följa alla svenska spel (som vi inte spelar) om det inte vore för MUA. Så farväl och tack för allt.

Blir det då åter DFGs uppgift att hålla spelet vid liv i väntan på nästa Mutant? Det vi väl se. En sak som dock är säker är att DFG inte kommer att "byta" Mutant igen. Vad som än händer med Mutant i framtiden, och hur än en eventuell ny version ser ut, så får det bli någon annans uppgift. DFG kommer att fortsätta vara en generell rollspelstidning men när det gäller Mutant i DFG så finns det bara ett Mutant - MUA.

/Gåsen

Inga kommentarer: