måndag 28 september 2009

Umeå Figurspelskonvent 2009

Spelföreningen Dejarik arrangerar Umeå Figurspelskonvent söndagen den 25 oktober 2009. Ett bra tillfälle att prova på figurspel och träffa likasinnade nördar.

/ Gåsen

lördag 26 september 2009

Dejarik i Sverok

Dejarik är inte bara en tidning om figurspel utan nu även en spelförening i Sverok. Under hösten planeras bl.a. en turnering i HeroClix i Umeå samt en studiecirkel.

Dejarik nr 2 då? Jo, det är visst på gång...

/ Gåsen

måndag 21 september 2009

Mutanten med monofilamentpiskan V

Sedan vapenvilan mellan gängen Ozzbazz och Bazokaz så har Ume blivit en lugnare och tryggare plats. Gängbildningarna finns kvar men även ambitionen att hålla sams. Vilka är då dessa Ozzbazz?

Umegänget Ozzbazz är inga duvungar, de är faktiskt äldre än Mutant - Undergångens Arvtagare. För ungefär 20 år sedan fanns det ett svenskt efter katastrofenrollspel som hette Wastelands. Sagan om Wastelands var kort och spelet lades ned innan allt som fanns på planeringsbordet nådde butikerna. Ett omtalat supplement som aldrig släpptes var Sverigemodulen -- en kampanjbok om Wastelands Sverige (materialet finns att läsa på Rävspels hemsida). Kapitlet om Västerbotten skrevs av ett par ynglingar från Umeå (deras namn finns inte bland de uppräknade konstruktörerna till Sverigemodulen så jag nämner dem inte vid namn... men det är kanske inte så svårt att lista ut vilka dessa kan vara) och även här har Gösta Ludenström och Ozzbazz framträdande roller. Namnet Maskäggas förekommer redan här (dyker senare upp i Pirit - Den innersta kretsen) och bland Ozzbazz medlemmar finner man namn som Matti och Eas. Intressant läsning för den som vill veta mer om hur idén om Mutants Ume växt fram.

/ Gåsen

torsdag 10 september 2009

Mutanten med monofilamentpiskan IV

Vad vet vi egentligen om Ume?
Här är det som skrivits om Ume:
Regelbok: Kort om stadsstaten Ume och gäng. Gösta Ludenströms Ozzbazz och Jocke Måcks Bazokas, Timmerbolaget Sanda.
Pirit - Den innersta kretsen: Oxspjutskarlar från Ume.
Zoonernas Zoologi: Adelia von Hartman reste till Ume på sin väg till paltarnas Lycksale.
Nordholmia - Kaisers testamente: Fideli Aamos och Luriel Pietro från Ume. Turtur-Boris.
Österhavets otämjda riken: Torskofantkriget mellan Ume och Vasa. Trä-Indiana Olbola, robotkollektivet USBNT, Bazokaz, Ivan Lundark, Gösta Ludenström.

Var det allt eller har vi missat något?

/ Gåsen

måndag 7 september 2009

Mutanten med monofilamentpiskan III

Mutant är kanske det svenska rollspel som oftast förknippas med humor, namnhumor, referenshumor och injokes. Vissa menar till och med att det bara är Ankeborg och Stefan & Krister över spelet medan andra menar att det handlar om studenthumor eller att det är frågan om lantisfasoner. Precis som med alla spel så blir det vad man gör det till och det är alltid enkelt att avfärda koncept som man själv inte satt sig in i eller testat.

För den oinvigde kan jag bjuda på ett par exempel; namn som Kopp-Ola och Holly Dyver (Holy Diver), träskbyn Kärrpät norr om Vasa (Uleåborgs stolthet Kärpät), krogen Kajutan (aka Holmsunds bästa pizzeria). Listan kan göras lång.

Är då detta nödvändiga inslag i Mutant? Till viss grad är jag beredd att skriva under det, och som konstruktör är det frestande att lägga in personliga referenser, men samtidigt anser jag att spelet ingalunda handlar om humor och att det finns andra inslag som är viktigare för såväl spel som spelvärd.

Därför ska jag prova att dra ned på sånt som kan sorteras in i humorfacket i äventyret Mutanten med monofilamentpiskan. Det är inte frågan om att dagens Umeå ska översättas till Mutants Ume och spelandet kräver inte heller putslustiga namn eller en massa referenser till gamla Mutant 2. Istället vill jag ha ett farligare, skitigare och mörkare Mutant. I alla fall i det här äventyret.

Om vi sen lyckas hålla kvar vid den linjen får vi väl se.

/ Gåsen