söndag 30 augusti 2009

Forum Fenix

Tidningen Fenix når ut till över 5000 gejmers och är den enda breda svenska speltidningen med rollspel som huvudinriktning som överlevt mer än ett par nummer. Idag går många svenska rollspel på halvfart och därmed är Fenix på sätt och vis synonymt med den svenska rollspelshobbyn. Fenix har en officiell hemsida och ett forum inhyst på en ideell rollspelssajt. Vad är problemet?

Jo, jag tror inte att Fenix läsare hänger på den rollspelssajten och jag tror heller inte att de som hänger på rollspelssajten läser Fenix. Naturligtvis finns det undantag men av diskussionerna på forumet att döma så är det ovanligt med intresse att diskutera innehållet i det senaste numret. När det väl har kommit igång livliga diskussioner så har det som oftast diskuterats någon småsak som förstorats (delvis på grund av att många som uttalar sig inte har brytt sig om att läsa tidningen).

Därför behöver Fenix ett eget forum.

/Gåsen

lördag 22 augusti 2009

Mutanten med monofilamentpiskan II


Äventyret Mutanten med monofilamentpiskan utspelar sig i trakterna kring Ume.
Ett antal mindre upptäcksfärder har genomförts under sommaren och det har blivit en del foton som ligger i en mapp med inspirations- och stämningsbilder. Kan vara bra att ha när det ska skissas på kartor eller när bilder ska beställas.

Ume är en hamnstad (under torskofantkriget år 79 pt anföll Vasaflottan Ume) men kan för det ligga en liten bit uppströms (inte ens dagens Umeå ligger ju ute vid kusten). Jo, så får det bli.

/ Gåsen

torsdag 20 augusti 2009

Fenix nr 4 2009

I Fenix nr 4 kan man läsa om två nya spelpriser som kommer att delas ut på Stockholms Spelkonvent i höst. Silvermasken delas ut till bästa konventsarrangemang (sex kategorier) och guldmasken delas ut till bästa spel (nio kategorier). En jury kommer att dela ut priserna så det blir inget röstande (jag gissar att dessa priser kommer att ersätta de priser som Fenix delade ut tidigare). Det finns en del frågetecken men de lär säkert rätas ut till SSK. Jag menar, när fanns det senast ett diorama på ett svenskt konvent? Och hur många svenska figurspel ges ut per år? Bästa berättarrollspel kan nog också bli en knepig kategori att tävla i eftersom alla de spelen är print on demand (krävs inte så mycket för att samma spel ska kunna vara med och tävla varje år) samt att spridningen inte är så stor (få spelare). Hur som helst ett spännande initiativ som jag hoppas blir lyckat.



Tre bra anledningar att läsa Fenix nr 4:


Ett kvarts sekel av Mutanter - Rollspelet Mutant fyller 25 år: Världens bästa rollspel firas.

Visby: 16 sidor Mutant med illustrationer av Magnus Fallgren.

Fansinspalten: Allt man behöver veta om svenska fansin.



/ Gåsen

måndag 17 augusti 2009

Mutanten med monofilamentpiskan

Konventsäventyret till Mutant på Snökon 2010 heter Mutanten med monofilamentpiskan och är den första delen i trilogin Vid världens ände. Konventet pågår 3-6 januari i Umeå och enligt rykten ska det bli många intressanta rollspelsscenarion. Äventyret kommer sen att publiceras i omarbetad form i Fenix under 2010.

Trilogin påbörjades för länge sedan och var från början tänkt som ett nättillägg till Österhavets otämjda riken. Saker och ting kom i vägen och äventyren lades på is. Sen lades Mutant ned men istället dök Snökon upp som ett alternativ och det påbörjade projektet fick nytt liv. Har denna trilogi något att göra med den planerade men aldrig utgivna Mutantboken Vid världens ände? Egentligen inte, även om det nog finns en del gemensamma inslag...

Under hösten kommer vi att skriva om äventyret i denna blogg.

/ Gåsen

onsdag 12 augusti 2009

Varför testa Saga när alla andra spelar Eon?

I Fenix nr 3 2009 finns en presentation av det kommande rollspelet Operation Fallen Reich. Spelet utspelar sig under andra världskriget. Hoppsan, vi som fortfarande pysslar med det egna spelet Svenska Tigrar. Hur intressant är ett andra rollspel i samma setting som dessutom är mindre flashigt och påkostat? Vem behöver Svenska Tigrar när Operation Fallen Reich finns? Borde vi rent av lägga ned projektet redan nu?

Vi skriver spel (och spelar) för att det är kul. Inte för att tjäna pengar eller för att sälja en massa spel. Print on demand passar utmärkt för Svenska Tigrar och oavsett hur produkten säljer så kommer vi att vara nöjda. Så det finns ingen anledning att kasta in handduken.

Vi skriver det spel vi själva vill spela (och köpa). Av det lilla vi läst om Operation Fallen Reich att döma så är det ett helt annat spel än Svenska Tigrar. Och eftersom vi tror på vår idé så måste vi fortsätta skriva.

/Gåsen